Bembeyaz renkleri ile gözleri büyüleyen kardelen çiçekleri, soğanlı bitkilerdir. İnce ve yeşil dallara sahiptirler. Çiçeklerinin yapısı ve dayanıklı olmalarından kaynaklı olarak halk arasında oldukça popülerlerdir. Şöyle ki kardelen çiçeklerinin hikâyeleri ve hatta efsaneleri dahi bulunmaktadır.
Kardelen çiçekleri yapıları itibariyle oldukça dayanıklı bitkilerdir. Oldukça soğuk havalarda hayatta kalmayı başarabilirler. Ancak besin açısından zengin ve sulu toprakları tercih ettikleri bilinir. Dünya üzerinde genellikle iki türden kardelen yetiştirilir. Ancak bunlardan en popüleri ortak kardelen olarak bilinen GalanthusNivalis’dir. Ülkemiz sınırları içerisinde ağırlıklı olarak Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Ancak Güney Doğu Anadolu’nun bazı bölgelerinde de yetiştirildiği görülmüştür.
Kardelen çiçeklerinin mevsimsel olarak büyük anlamları vardır. Genelde ilkbaharın gelişini ve kışın son bulmasını sembolize ederler. Mevsimlerle o kadar alakalılardır ki bu konuyla ilgili efsaneler dahi vardır. Kardelen çiçeği senenin ilk açan çiçeğidir. Genelde Ocak aylarında çiçek açması beklenmektedir. Zira kardelen çiçeklerinin eksi on beş derecelere varan sıcaklıklara karşı dayanıklı olduğu bilinir.
Kardelen Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kardelen çiçeklerinin oldukça dayanıklı bitkiler olduğunu daha önceden söylemiştik. Nemli ve besin açısından zengin toprakları sevdiğini söyleyebiliriz. Ancak bu durumun şart olmadığını da belirtelim. Kardelenler çok fazla su istemezler. Topraklarının biraz nemli olması onlara yetecektir. Ancak besin açısından zengin toprakların olması çok iyi olur. Bu yüzden kardelenlerin topraklarını çiçek açmadan önce besin destekleri ile zenginleştirmek oldukça faydalıdır.
Bazı durumlarda kardelenlerin çiçek açtıktan sonra yapraklarının döküldüğü görülür. Bu durumda kardelenlerin sonraki dönemde çok daha sağlıklı bir şekilde çiçek açmaları için besin açısından zengin sular kullanılarak sulama yapılmaları çok daha iyi olacaktır. Ayrıca çiçeğin yeşil kısımlarının ilkbahar da ölmesi oldukça normal bir durumdur. Bu konuda endişe etmenize gerek yoktur.
Eğer kardelen çiçekleriniz ektiğiniz yerde birkaç yıl boyunca büyümesine rağmen herhangi bir şekilde çiçek açmıyorsa ortada bir sorun var demektir. Bu yüzden bitkiyi köklerinden ayırın ve farklı bir şekilde tekrardan dikin. Bu işlemden sonra toprağı zengin tutmaya özen gösterin.
Kardelen Çiçeğinin Anlamı
Kardelen çiçeğine çok eskilerden itibaren oldukça fazla anlamlar yüklenmiştir. Ancak bu yüklenen anlamlar her yerde bir değildir. Genellikle kardelen çiçeği denildiği zaman akla saflık, mutluluk, teselli etmek, yeniden doğma gibi anlamlar gelir.
Halk arasında bu kadar fazla anlam yüklenen bir konunun hikâyeleri ve hatta efsaneleri olmasa şaşırırdık. Kardelen çiçeğinin birçok farklı bölgede, farklı inanışta hikâyeleri bulunmaktadır. Bazı hikâyeler birbirlerine oldukça benzerdir ancak bazıları ise tamamen zıt anlamlar içerir.
Kardelen Çiçeği Hikâyeleri
Yaygın bir inanışa göre kardelen çiçeğinin yaratılışı Adem ile Havva’ya yani insanlığın başlangıcına dayanır. Havva dünyaya düştüğünde iklim şartlarının çok kötü olduğu görür ve karlarla kaplı bu dünyadan ümidini keserek ağlamaya başlar. Bu esnada Havva’nın yanına bir melek iner ve eline bir kar tanesi alarak bunu kardelen çiçeğine dönüştürür. Bu sayede Havva’nın ümitleri yeniden canlanır. Neredeyse yeniden doğmuş gibi hisseder.
Kardelen çiçeği ile ilgili çok yaygın olan bir başka efsane ise mevsimlerle ilgilidir. Birçok efsanede kış ve ilkbahar mevsimlerinin, güneş ile karın savaşı betimlenmiştir. Oluşan bu savaşlarda her zaman bahar ve güneş galip gelir. Bu savaşlar esnasında yere düşen kanlardan kardelen çiçekleri meydana gelir.
Kardelen çiçekleri ağırlıklı olarak umut, saflık gibi olumlu anlamları üzerlerinde taşırlar. Ancak Viktorya bölgesinde durum tamamen farklıdır. Bu bölgede yaygın olan inanışa göre kardelen çiçekleri ölüm getirir. Evlerde kardelen çiçeği bulunması ölüm ve büyük kötü şanslara işarettir.