Ponçik kelimesini çevrenizden mutlaka duymuşsunuzdur. Bugün o yüzden ponçik ne demek konusunu işleyeceğiz. Size ponçik diyen birisi acaba ne demiştir diye düşünmüşsünüzdür.
Ponçik ne demek
Ponçik aslında bir tatlıdır. Görsel anlamda pişiye benzer. Polonya’nın geleneksel mutfağında yer alıp, Rusya ve Ukrayna’da da yapılan çeşitleri vardır. Sizlere konumuzun sonunda ponçik tatlısının tarifini de bırakacağız. Arkadaş ortamında ponçik kelimesinin neden geçtiğini az çok anlamışsınızdır. Arkadaşlarınız sizi pişiye benzeyen bu güzel tatlıya benzetmektedir. Bu bağlamda size kötü bir şey demek istememektedirler. Aksine şeker kadar tatlı biri olduğunuzdan bahsetmektedirler. Ponçik bazı zamanlar bir yakıştırma anlamında kullanıldığı gibi sevgililer arasında da kullanılabiliyor. Sevgililer arasında kullanıldığı zaman ponçik sevgilim diye karşımıza çıkar. Yakıştırma anlamında ise ponçik panda, ponçik kedim tabirini duyabiliriz. Şimdi size ponçik tatlısının tarifini verelim. Nasıl olsa ponçiğin anlamını öğrendiniz.
Ponçik Tarifi
Malzemeler
- Bir su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık süt
- 2.5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 4 yemek kaşığı
- 4 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 1 yumurta
İçinin yapımı için kullanılan malzemeler :
- Çikolata kreması
- Marmelat veya reçel
Ponçik tatlısı videolu anlatım
Yapılışı
Ponçik tatlısını yapabilmek için öncelikle ön maya yapılması gerekmektedir. Ön maya için; bir kabın içerisine 1 bardak süt, 1 yemek kaşığı kuru maya ve 3 yemek kaşığı şekeri koyun iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı 5 dakika bir kenarda bekletin.
Sonrasında başka bir kap alın ve içerisine 1 adet yumurtayı kırın, 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve eritilen tereyağını döküp iyi bir şekilde karıştırın. Sonrasında beklettiğiniz ön mayayı içerisine ekleyip tekrar karıştırmaya başlayın. Sonrasında 4 su bardağı unu ekleyerek yavaş yavaş yoğurun. Son aşamada ise hamurumuzun üzerini sarın ve üstünü kapatarak 1 saat kadar bekleyin.
Ardından mayalanmış hamuru açın 1 kere daha yoğurun. Hamuru iki parçaya bölün. Arından hamurları yuvarlayarak bir beze haline getirin. Beze yaptığınız hamurları çok kalın olmayacak şekilde merdane ile açın ve 8 üçgen dilimi halinde kesin. Geniş kısımlarına dilediğiniz iç dolgularınızı koyun ve akmaması için kenarlarından biraz kapatın. Daha sonra hamurları yavaşça rulo olarak sardığınız hamurları tepsinize dizin. Tepsi içerisinde mayalanması için 10 15 dakika kadar bırakın. Mayalanan ponçikleri önceden 180 derece de ısıttığınız fırında yaklaşık 15 20 dakika pişirin ve fırından çıktıktan sonra soğuma bırakın. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpin. Ponçik tarifimiz bu kadar. Ponçik ne demek konusundan girdik sonrasında ponçik tarifine kadar anlattık. Umarız faydalı bir konu olmuştur. Hepinize afiyet olsun.